VIER VERRASSENDE FEITEN & FABELS OVER PLASTIC
SMART SUSTAINABLE INDUSTRIES

Vier verrassende feiten & fabels over plastic

Jaarlijks produceren we wereldwijd zo’n 348 miljoen ton plastic. Meer dan veertig procent van al dat plastic gebruiken we maar één keer. Maar gelukkig is er ook goed nieuws, want er komen steeds meer duurzame alternatieven voor oliegebaseerd plastic. Vier verrassende feiten en fabels over plastic.

1. Iedere week eet je je pinpas op

Het lijkt te zot voor woorden, maar uit onderzoek van de Australische universiteit in Newcastle blijkt dat we per week zo'n 5 gram plastic per week opeten. Dat staat gelijk aan het gewicht van je pinpas. De meeste microplastics krijg je binnen via drinkwater. En één van de grote boosdoeners is de sigaret. In sigarettenfilters zit plastic, die nadat je een sigaret op de grond gooit, in het riool terechtkomt. Voor rioolzuiveringsbedrijven is het vrijwel onmogelijk om deze kleine plastic deeltjes uit het water te zuiveren. Een andere boosdoener blijkt textiel. In de wasmachine komen ongekende hoeveelheden kleine plastic vezeltjes vrij die via de gootsteen in het oppervlaktewater komen.

2. Een plastic tasje is nooit duurzaam

Tasje erbij? In Nederland moeten we sinds 1 januari 2016 betalen voor een plastic tasje. Maar helaas is dat nog lang niet overal zo. Wereldwijd maken we iedere minuut meer dan één miljoen plastic tasjes. Zo’n plastic tasje heeft een gemiddelde ‘levensverwachting’ van 15 minuten. Maar gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en winkelketens die overstappen op een duurzaam alternatief. Zo heeft supermarktketen Poiesz biogebaseerde tasjes gemaakt van rietsuiker. Ook zijn er al volop composteerbare tasjes van maïs- of aardappelzetmeel.

3. Met deze paprika haal je ook maïs in huis

Misschien ligt ‘ie al in je koelkast zonder dat je er weet van hebt: een paprika verpakt in plastic gemaakt van maïsresten. Steeds meer groenten worden tegenwoordig verpakt in biologisch (afbreekbaar) plastic. Bioplastics maken we van zetmeel. Naast verpakkingsmateriaal voor groente zijn deze biologisch afbreekbare plastics perfect voor de land- en tuinbouw. Denk aan bloempotjes die je gewoon in de grond kunt zetten, waarna ze verteren. En ook voor thuis is het handig, bijvoorbeeld biologisch afbreekbare zakken voor in je gft-bak.

4. In dit Coca-Cola-flesje zit alcohol

Een colaatje is het perfecte drankje wanneer je de BOB bent. Maar wist je dat voor de productie van het flesje alcohol wordt gebruikt? Als je suiker hebt en je voegt gist toe, dan krijg je alcohol. Met die

alcohol, bio-ethanol genoemd, kun je met een beetje chemie grondstoffen maken voor PET-flessen. In Amerika zijn de flessen van Coca-Cola voorzien van een speciaal Plant Bottle-logo. In Nederland staat dat logo er niet op, maar ze zijn wel deels gemaakt van biogebaseerd plastic.

Meer verrassende feiten ontdekken over plastic? Lectoren Rudy Folkersma en Jan Jager buigen zich dagelijks over dit boeiende onderwerp. Het lectoraat Duurzame Kunststoffen in Emmen houdt zich bezig met biogebaseerde en bio-afbreekbare materialen. Het lectoraat Circular Plastics in Leeuwarden focust op recycling van plastics.