DAT IS NOG EENS ANDERE KOFFIE!
SMART SUSTAINABLE INDUSTRIES
DESIGN BASED EDUCATION

Dat is nog eens andere koffie!

Fairtrade koffie kennen we inmiddels allemaal. Maar wist je dat de kans groot is dat je in de toekomst koffie drinkt uit een apparaat dat gemaakt is van gerecycled plastic? Met het onderzoeksproject Closing the Loops slaagde NHL Stenden er samen met afvalverwerker Omrin, recyclebedrijf Morssinkhof en producent Philips in om van gerecycled plastic onderdelen te maken voor een nieuw Senseo-apparaat. Dat is nog eens andere koffie!

Hoe kun je van een afvalberg vol kunststof verpakkingen een nieuw onderdeel maken voor een Senseo-apparaat? Dat was de vraag waar onderzoekers en studenten van NHL Stenden zich tijdens het onderzoeksproject Closing the Loops over hebben gebogen. In drie jaar tijd lukte het hen om afval te recyclen tot de plasticsoort polypropyleen (PP). En belangrijker nog: dit gerecyclede plastic voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen van Philips. Een unieke prestatie, waarmee plastic recycling een nieuwe weg inslaat.

Tot nog toe werd gerecycled plastic namelijk vooral gebruikt voor eenvoudige producten, zoals bermpaaltjes langs de weg, picknicktafels of nieuwe afvalcontainers. Maar kun je gerecycled plastic ook gebruiken voor consumentenproducten, was de grote vraag tijdens het project Closing the Loops. Je kunt je voorstellen dat aan de toepassing van plastic in huishoudelijk apparaten hoge eisen worden gesteld. Denk aan veiligheid, mechanische en thermische eigenschappen, spuitgiet-kwaliteit en esthetische eisen.

Vandaar dat studenten van NHL Stenden het gerecyclede plastic uitgebreid hebben getest. En met succes, want het resultaat van het project is dat de kwaliteit van het gerecyclede plastic vergelijkbaar is met plastic dat direct is gemaakt uit aardolie. Sterker nog: het gerecyclede plastic kun je zelfs in iedere gewenste kleur en met elke glans maken. Dat betekent dat gerecycled plastic ook toepasbaar is in diverse andere productieketens.

Om deze schat aan mogelijkheden verder te onderzoeken, wordt er een speciaal Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics in Heerenveen opgezet. In dit testcentrum gaan studenten en onderzoekers van NHL Stenden verder met hun onderzoek om nog betere technieken te ontwikkelen om kunststofverpakkingen te sorteren en te recyclen. Naast Philips heeft ook winkelketen IKEA zich inmiddels aangesloten bij het consortium. Grote kans dus dat gerecycled plastic over een aantal jaar bij iedereen in de huiskamer staat!