STUDY ABROAD DIARIES: KYRA BAER
INTERNATIONALISERING

Study Abroad Diaries: Kyra Bär

Leisure & Events Management studente Kyra Bär interesseert zich steeds meer voor verandering. “De Zuid-Afrikaanse cultuur heeft me geleerd om dingen minder serieus te nemen.” Ze studeert er momenteel Change & Innovation - en vliegt over twee weken naar Bali, waar ze Mindfulness Leadership zal studeren. “Ik wilde er zoveel mogelijk cultuur uithalen.” In eerst instantie koos ze voor de Grand Tour om alles achter te laten: “Ik wilde ergens zijn waar ik niet overal bij betrokken was, waar ik gewoon met mijzelf kon zijn.” Zuid-Afrika heeft duidelijk indruk op haar gemaakt. “Ik heb hier zeker weten een van de beste tijden van mijn leven. Ieder weekend was bijzonder. Ik heb leren surfen. Vandaag ging ik op een kano-trip, en morgen ga ik bungee jumpen. Je kan hier echt alles doen.” 

Kyra Bär, 25 jaar en in haar derde jaar, wist dat ze de Grand Tour wilde doen vanaf het moment dat ze erop klikte op de NHL Stenden website. Als een Duitse student in Nederland wilde ze graag een Engelse studie volgen, en ze wilde reizen. “Als je dan leest hoeveel reismogelijkheden je hier hebt, speelt dat zeker mee in de beslissing om hier te studeren.” 

Tijdens haar tweede jaar besloot ze de Grand Tour te doen. Kyra was toe aan tijd voor zichzelf, en wilde iets nieuws. 

Hoe je de juiste bestemming kiest 

Eerst besloot ze waar ze heen wilde gaan, pas daarna koos ze de minors die daarbij pasten. “Ik wilde er zoveel mogelijk cultuur uithalen. Ik dacht eerst een tijdje aan Qatar, maar dat greep me minder dan Zuid-Afrika. Beide minors zijn echt perfect voor mij. In eerst instantie was ik vooral geïnteresseerd in het innovatie-gedeelte.” De minor bleek meer te focussen op verandermanagement. Maar het lijkt niet uit te maken: “Change & Innovation is een fantastische minor, ik heb er echt van genoten. Het bevat een boel nuttige ideeën over hoe je een betere manager wordt.” 

Zuid-Afrika heeft haar enorm verrast 

Er stond haar een verrassing te wachten toen ze hier arriveerde. “Mijn verwachtingen van Zuid-Afrika bleken helemaal onjuist - op een goede manier. Je hebt een boel ideeën en stereotypen, en niemand weet werkelijk wat er gebeurt of wat er kan gebeuren. Dus ga je er heen met allerlei verhalen in je hoofd: je zal worden beroofd, vertrouw de donkere bevolking niet, en ga zo maar door.” 

Maar toen ze aankwam op het vliegveld en een café indook, bleken al deze verhalen onwaar. “Ik bestelde gewoon een kop thee. En de mensen achter de bar begonnen mijn bestelling zingend door te geven. En ik flipte, want de mensen waren zo blij, en ik was zo moe na mijn vlucht van 10 uur.” 

Blijkt nu dat Zuid-Afrikanen over het algemeen heel blij en super vriendelijk zijn. Daarnaast waarderen ze toeristen enorm. “Er leven hier zoveel mensen van toerisme.” 

Je kunt hier alles doen - zolang je geen domme dingen doet 

Zuid-Afrika is dus anders dan de nieuwsberichten je doen geloven. Het is zeker niet onveilig. Maar je moet wel oppassen. “In alle ochtendlezingen herinnerde de rector of studiebegeleider ons eraan: ‘wees niet stom’. Er zijn hier maar een paar regels waar je je aan moet houden. Als je dat doet, komt het wel goed. En dankzij die regels heb ik me nooit onveilig of hulpeloos gevoeld.” 

Zolang je daaraan denkt, kun je hier alles doen. “Van typische wandeling tot surfen, kanoën, en klimmen. Ik ben vandaag voor de tweede keer gaan kanoën. Ik ga morgen bungee jumpen. En ik heb leren surfen. Wie van water houdt: Port Alfred is een geweldige plek om te leren surfen en de lokale bevolking te leren kennen.” 

Naast dat je op avontuur kan, is de natuurlijke schoonheid van Zuid-Afrika ongeëvenaard. “Er zijn grote delen ongerepte natuur. Je kunt in je eentje de natuur intrekken om zelf te ontdekken. En safari’s, je kunt natuurlijk tal van safari’s doen.” Je hoeft daarvoor niet eens naar Kruger park: “Laatst reed ik met mijn moeder rond, en ik zei: ‘Kijk, mam, daar loopt een olifant!’ - En ze reageerde niet eens! Ze dacht dat ik een grapje maakte. Dat is Zuid-Afrika.” 
 

Maar naast safari’s, heeft Zuid-Afrika ook een moderne kant, benadrukt Kyra. “Kaapstad is veel gegroeid sinds de World Cup 2010. Het heeft een hele prettige sfeer; er zijn veel hipsters en voedselmarktjes. Het is erg modern: ik geniet echt van die stad. Er liggen twee bergen in. Vanaf de toppen kun je de zonsopgang zien. Dat is fantastisch.” 

Wat advies voor als je gaat 

Dus als je op Grand Tour gaat, moet je Zuid-Afrika misschien overwegen. “Ik raad zeker aan om daar één minor te doen. Het is een prachtig land met fantastische natuur.” 

Maar laat je niet verwarren, als je gaat. “Praat met mensen die er zijn geweest of die er woonden. Vertrouw de nieuwsberichten niet. Je hoort enkel de slechte verhalen - alleen de slechte verhalen halen het nieuws. Vertrouw hun verhalen liever.” 

De toekomst 

Kyra is zeker meer ontspannen door haar tijd in Port Alfred. “De Zuid-Afrikaanse cultuur heeft me geleerd om dingen minder serieus te nemen. Als iets niet werkt, dan werkt het niet.” Daarnaast, voegt ze toe, kan vriendelijkheid een boel doen. “De mensen hier zijn zo aardig. Een vriendelijk ‘hallo’ en ‘hoe gaat het?’ kan het hele gesprek veranderen.” 

In de toekomst wil ze graag een rol in verandermanagement. “Ik zou bedrijven daar graag over adviseren. Niet dat ik een expert ben.” Maar iedereen kan soms wat verandering gebruiken: “Niet op een negatieve manier, maar soms kan verandering je echt helpen.” In ieder geval heeft Kyra zelf veel veranderingen geprobeerd. De volgende halte? Mindful worden in Bali. 

Als je meer over Kyra’s reizen wilt lezen kun je haar blog bezoeken. 

Studeer jij op dit moment in het buitenland? Of heb je in het buitenland gestudeerd - op één van onze buitenlandse vestigingen via Grand Tour, of aan één van onze partneruniversiteiten? Wil jij net als Kyra je verhaal vertellen? Laat het weten. Stuur een mail naar exploretheunknown@nhlstenden.com. 

Wil jij net als Kyra je verhaal vertellen?

Studeer jij op dit moment in het buitenland? Of heb je in het buitenland gestudeerd - op één van onze buitenlandse vestigingen via Grand Tour, of aan één van onze partneruniversiteiten? Laat het ons weten!

Vertel jouw eigen verhaal!

Sorry, het versturen is niet gelukt.
Bedankt voor het delen van jouw verhaal. We nemen binnenkort contact met je op om jouw bijdrage door te nemen.