WARE LIEFDE IN HET KUNSTSTOFLAB
SMART SUSTAINABLE INDUSTRIES

Ware liefde in het Kunststoflab

Hij is een heuse eyecatcher tijdens de open dagen van de opleiding Werktuigbouwkunde in Emmen: de hightech robotarm Kuka in het Kunststoflab. Reikhalzend keken vierdejaars Werktuigbouwkunde-studenten Ilse de Veen (20) en Max van Broekhoven (24) uit naar het vak Control Systems, waarin ze aan de slag mochten om de robot te programmeren. "Er is zeker een vonk overgesprongen."

Blokjes oppakken, een tekening maken of twee stukjes plastic aan elkaar 'lassen': robotarm Kuka draait z'n hand er niet voor om. Of beter gezegd: draait z'n hand er met het grootste gemak voor om. "Tijdens het vak Control Systems leer je hoe je een robot exact kunt laten doen wat jij wilt", vertelt Ilse enthousiast. "Door de arm staafjes, pennen en blokjes op te laten pakken en te verplaatsen, creëer je een beweging die je hem talloze keren exact op dezelfde manier kunt laten herhalen. Dat is simpel uitgelegd programmeren."

Tijdens het vak Control Systems leer je hoe je een robot exact kunt laten doen wat jij wilt.

Robots doen hun intrede

Tijdens hun opleiding maken alle Werktuigbouwkunde-studenten kort kennis met het vak programmeren. Een specialisme dat steeds belangrijker wordt binnen hun vakgebied, merkt Ilse. “Negen van de tien bedrijven waar je als Werktuigbouwkunde-student binnenkomt, heeft een robot in huis. Dan is het handig wanneer je als techneut ook beschikt over de nodige ICT-kennis. Ik ben geen expert, maar ik ken door robot Kuka wel de basisbeginselen."

Datzelfde geldt voor Max, die door robot Kuka meer interesse heeft gekregen voor programmeren. “Het is ontzettend gaaf om een robot te laten doen wat jij wilt. Wanneer ik vrienden of familie over Kuka vertelde, staan ze versteld van de veelzijdigheid van de robot en wat ‘ie allemaal kan. Ik merk dat automatisering en robots steeds meer hun intrede doen. Ze zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven."

Kijkje in de toekomst

Beide studenten zijn dan ook met recht trots op de robotarm in het Kunststoflab. "Ik ben vooral onder de indruk van de kracht en snelheid van deze robot", knikt Ilse. "Vanwege de veiligheid staat de Kuka in een kooi, die beveiligd is met sensoren. Wanneer er iemand binnenkomt, gaat de arm automatisch uit." Ook Max heeft respect voor de robot, die heel wat vermogen in zich heeft. "En dan hebben we hem nog niet eens in full speed actie gezien. Kun je nagaan wat er allemaal mogelijk is. Het is een soort kijkje in de toekomst."