WERKEN AAN ‘EEN GOEDE ZAAK’ IN ZUID-AFRIKA
Epic Solutions app
INTERNATIONALISERING
VITAL REGIONS
DESIGN BASED EDUCATION

Werken aan ‘een goede zaak’ in Zuid-Afrika

Bedenk een oplossing om toekomstige ondernemers in ontwikkelingslanden business skills te leren om zo duurzaam ondernemerschap te stimuleren. Met die opdracht gingen studenten Mike Bajema, Djamilla Hofmeyer, Merly Bacus, Femke Brouwer, Sem de Roos en Kyle Werner aan de slag. Het leverde hen een life changing ervaring op. "Hoe vaak kun je met een schoolproject bijdragen aan een wereldwijd probleem?"

Een goed onderbouwd ondernemersplan, een toereikend startkapitaal en een uitgebreide administratie: wie in Nederland wil starten met een eigen bedrijf zit dagenlang te broeden op een plan. Hoe anders is dat in Afrika en Azië. Daar starten dagelijks enthousiaste ondernemers zonder enige voorbereiding. Maar waar is eigenlijk vraag naar, hoe koop je het slimst in en wie is je doelgroep?

Modern jasje

"De Zuid-Afrikaanse non-profit organisatie Epic Solutions organiseert al meer dan twintig jaar trainingen over de hele wereld om toekomstige ondernemers de benodigde business skills te leren om zo een duurzame business op te starten", vertelt opdrachtgever Akkemar Born. "Vaak zie je dat mensen zonder plan beginnen en geen enkele administratie bijhouden. Het grootste deel van dit soort bedrijfjes strandt na een half jaar. Zonde, zeker omdat deze ondernemers in veel gevallen met de juiste begeleiding wel degelijk een bedrijfje kunnen runnen. Vandaar dat wij met onze training voor de benodigde basiskennis zorgen."

Een serious game, die kleine ondernemers bewust maakt van wat er komt kijken bij het runnen van een bedrijfje

De huidige analoge training is echter hoog toe aan een moderne upgrade. Vandaar dat Epic Solutions bij NHL Stenden aanklopte met de vraag of studenten van de minor Game Development & 3D wilden meedenken over een nieuw digitaal jasje. "Al snel ontstond het idee voor een app", vertelt docente Joke Lunsing. "Een serious game, die kleine ondernemers bewust maakt van wat er komt kijken bij het runnen van een bedrijfje. Onze studenten dragen daarmee hun steentje bij aan een vitale, ondernemende regio. In dit geval dus een intercontinentale regio, bestaande uit Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika."

Testen aan de andere kant van de wereld

Na weken van bouwen en feedback vragen, besloot de groep van zes studenten om de app zelf te gaan testen in de township in Zuid-Afrika. "Het testen van je product bij de doelgroep is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces", weet student Mike Bajema. "In ons geval dus een township aan de andere kant van de wereld." Om die reis mogelijk te maken, gingen de studenten op zoek naar sponsors, fondsen en subsidiepotjes. Mike: “Dat was voor mij een compleet nieuwe ervaring, maar hierdoor maak je tegelijkertijd kennis met de grootste uitdaging voor ondernemers: hoe krijg je het benodigde geld bij elkaar om je droom uit te laten komen?"

Je kunt je van tevoren nog zo goed voorbereiden en inlezen, wanneer je er echt bent, blijkt alles heel anders te zijn dan je ooit had kunnen denken

In de herfstvakantie vlogen de zes studenten naar Zuid-Afrika, op weg naar een week vol nieuwe ervaringen. “Je kunt je van tevoren nog zo goed voorbereiden en inlezen, wanneer je er echt bent, blijkt alles heel anders te zijn dan je ooit had kunnen denken”, lacht Djamilla Hofmeyer. “Vanaf dag twee zijn we onze app gaan testen en al snel bleek dat er verrassende verbeterpunten waren. Zo zijn we de lokale markt op gegaan om met eigen ogen te zien hoe duur alle producten zijn, om dat aan te passen in de app. Kleine dingen, waardoor het spel veel realistischer wordt.”

Life time experience

Tijdens de testweek merkten de zes studenten aan den lijve hoe groot de impact van hun app was. Djamilla: “Ik zag duidelijk een verschil in de denkwijze bij mensen die de app hadden gespeeld. Alleen al het feit dat ze zich bewust werden van de noodzaak dat je bijhoudt hoeveel je uitgeeft, gaf mij ontzettend veel voldoening.” Ook Mike is onder de indruk van het succes van de app: “Al na één dag testen waren er mensen die bij ons kwamen en vertelden dat ze nu pas doorhadden wat ze fout hadden gedaan. Dat is echt gaaf. Je weet dat je met de app het verschil kunt maken tussen een succesvolle business of een bedrijfje dat al snel weer zal verdwijnen."

Deze studenten hebben een beweging op gang gebracht, die ze zelf niet voor mogelijk hadden kunnen houden

Ook docente Joke Lunsing is enthousiast. "Het is fantastisch om te zien hoeveel impact dit project heeft gehad op onze studenten. Ze hebben zo ontzettend veel geleerd, niet alleen op het gebied van de app, maar zeker ook levenservaring opgedaan waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Dit is een life time experience. Daarmee heeft de app niet alleen impact in Zuid-Afrika maar ook hier in Friesland. Deze studenten hebben een beweging op gang gebracht, die ze zelf niet voor mogelijk hadden kunnen houden."

Versterken van de community

Met de kennis die ze opdeden in Zuid-Afrika zorgden de studenten voor een uitstekende basis voor de app. Tijdens een vervolgproject zullen nieuwe studenten verder gaan met de uitwerking. “Het is fantastisch om te merken dat dit project een breed publiek aanspreekt", knikt Akkemar trots. "Naast  de opleiding Communication & Multimedia Design is inmiddels ook de  master Serious Gaming aangehaakt. We zitten er aan te denken om ook de  opleiding Social Work bij het project te betrekken. Doel van de app is per slot van rekening het versterken van de community."