TAKE A SEAT!
Al dat plastic afval: we zitten er maar mooi mee.
SMART SUSTAINABLE INDUSTRIES

Take a seat!

De plastic soep in oceanen en zeeën, of veel dichter bij huis: plastic zwerfafval in onze bermen en parken. Al dat plastic afval: we zitten er maar mooi mee. Bij NHL Stenden draaien we het liever om. We willen er niet langer mée te zitten, maar er juist óp zitten. Dit bankje is daar een uitstekend voorbeeld van: gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Plastic recycling is een hot issue. Niet alleen wereldwijd, maar zeker ook binnen onze hogeschool. Lectoren Jan Jager en Rudy Folkersma staan gezamenlijk aan het roer van twee lectoraten die zich bezighouden met recycling van plastics: Duurzame Kunststoffen en Circular Plastics. Daarmee geldt NHL Stenden als hét kenniscentrum voor hergebruik van plastics.

Naast onze lectoraten hebben we ook een aantal ateliers in huis waar hard wordt gewerkt aan plastic recycling. Zo vind je in Leeuwarden het Mechanisch Recycle Lab, waar studenten, docenten en onderzoekers de basis leggen voor optimale recycling van plastic verpakkingsmateriaal. In samenwerking met het lectoraat Computer Vision ontwikkelt het lab slimme camera's die exact kunnen zien om welke plasticsoort het gaat.

In Emmen zit het Kunststoflab, waar de gesorteerde plastics uit Leeuwarden verder wordt verwerkt tot bruikbare korrels voor de industriesector, waarna bedrijven er nieuwe producten van maken. In de Blokhuispoort in Leeuwarden is tot slot het Circular Design Lab gevestigd. Een indrukwekkende ruimte met diverse werkplekken, machines en 3D-printers, waar studenten zich buigen over de vraag welke toepassingen mogelijk zijn met gerecycled plastic.

Fless is more

Onze studenten ontwierpen een gave bank in de vorm van een waterfles. Chemie-student Matthijs Dobbelaar dook hiervoor letterlijk met zijn handen in het NHL Stenden-afval. Student Industrieel Product Ontwerper Arnold Hubach onderzocht wat hij met al dat plastic kon doen. Het resultaat: een bank in de vorm van een waterfles. Take a seat!