IK BEN TOCH NIET GEK?
Jongeren kunnen problemen kwijt bij leeftijdsgenoten
VITAL REGIONS
DESIGN BASED EDUCATION

Voor het eerst op jezelf wonen, nieuwe vrienden maken, stappen tot je er bij neervalt en tussendoor studeren; je studententijd is voor velen de mooiste tijd van je leven. Maar in dit rijtje ontbreken prestatiedruk, geldzorgen, klimaatproblemen en identiteitszorgen. “Facetten waar studenten van nu mee te maken krijgen”, weet Nynke Boonstra, lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie aan NHL Stenden Hogeschool. “Vandaar dat we studenten hulp aan huis bieden. Of beter gezegd; hulp aan school.”

'Burn-outklachten, prestatiedruk en soms zelfmoord: de psychische nood onder studenten is hoog' kopte Trouw in november dit jaar. Waar de media zich richten op de hoge studiedruk als reden voor psychische problemen, focust lector Nynke Boonstra zich liever op het totaalplaatje. “Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat 75 procent van de psychische aandoeningen rond je twintigste levensjaar ontstaat. Een periode waarin je kwetsbaar bent om psychische problemen te krijgen en waarin je dus wel wat extra hulp kunt gebruiken.”

Jonge Ervaringsdeskundigen Friesland (JEF)

Vandaar dat twee docenten van de opleiding Social Work samen met studenten september vorig jaar een eigen atelier in de vorm van een hulploket in het leven riepen: Jonge Ervaringsdeskundigen Friesland (JEF), onderdeel van het atelier Studiesucces en Student Welzijn. Het lectoraat ondersteunt JEF en doet onderzoek. "JEF is een atelier waar jongeren terecht kunnen met hun verhaal bij leeftijdsgenoten", legt Boonstra uit. "Het verschil met andere hulpverlening is dat dit een zeer laagdrempelige manier is hulp te vragen aan leeftijdsgenoten.”

Hoge drempel

Uit onderzoek blijkt namelijk dat dat de drempel heel hoog ligt om hulp te zoeken als het over psychische klachten gaat. Boonstra: “Je moet eerst naar de huisarts om een verwijzing te krijgen. Vervolgens word je doorverwezen naar de GGZ, wat in de ogen van studenten nog altijd betekent dat je gek bent. Ook zijn er vaak lange wachttijden en hebben jongeren geen idee wat ze van hulp kunnen verwachten. Dus blijf je rondlopen met je problemen. En dat willen we juist niet."

Passende ondersteuning

In het atelier kunnen jongeren zonder afspraak langskomen om hun verhaal te doen aan de medewerkers van JEF; studenten van Social Work. “We koppelen de jongere aan een ervaringsdeskundige, vaak beide student binnen onze hogeschool”, legt Boonstra uit. “De medewerkers begeleiden en bewaken het traject dat beide samen afleggen. Ook organiseert JEF gespreksgroepen gericht op verschillende vraagstukken rondom het psychisch welbevinden. Wanneer uit het verhaal van de jongere blijkt dat er meer hulp nodig is, kan een medewerker van JEF meegaan naar passende ondersteuning.”

Voorkomen is beter dan genezen

Op basis van het atelier van JEF wil Boonstra voor alle jongeren in Friesland een laagdrempelige voorziening opzetten. “Hierover zijn we op dit moment in gesprek met de gemeente Leeuwarden en verschillende partijen uit het sociale domein om een @EASE-voorziening op te zetten. Zo willen we voorkomen dat onschuldige problemen uitgroeien tot ernstige klachten. Voorkomen is beter dan genezen; zeker in de psychiatrie." 

Nynke Boonstra is lector Zorg & Innovatie in de Psychiatrie aan NHL Stenden Hogeschool. Daarnaast werkt ze als verpleegkundig specialist bij het Vroeg Interventie Psychoseteam van GGZ Friesland.