HOLD YOUR HUNGER:
samen ten strijde tegen honger
INTERNATIONALISERING

Hold Your Hunger: samen ten strijde tegen honger

Hier in Nederland hebben de meesten het geluk om niet te weten hoe échte honger voelt. Wereldwijd weten zo’n achthonderd miljoen mensen dat echter maar al te goed. Universities Fighting World Hunger (UFWH) is een internationaal samenwerkingsverband van universiteiten en hogescholen om die honger te bestrijden. Afgelopen juni organiseerde NHL Stenden in het kader daarvan de derde editie van de actie Hold Your Hunger.

Een 2030 zonder honger is zeker haalbaar

“Vandaag de dag produceren wij op onze planeet meer voedsel dan we nodig hebben om íedereen te kunnen voeden”, zegt Jennifer Penn. Naast docent Engels is zij coördinator voor UFWH aan NHL Stenden. “Het doel van de Verenigde Naties om in 2030 alle honger te hebben uitgebannen, is dus zeker haalbaar. Maar daar moeten we wel voor in actie komen.” Hold Your Hunger helpt daarbij. In 2017 is dit initiatief bedacht door studenten van de opleiding Event Management van NHL Stenden. Zij motiveerden zoveel mogelijk medestudenten om samen met hen twaalf uur achter elkaar te vasten en een nacht lang wakker te blijven. Zo vroegen ze aandacht voor de hongerproblematiek in de wereld. Ook zamelden zij aan de hand van sponsoring geld in dat ten goede kwam aan de Port Alfred Soup Kitchen in Zuid-Afrika.

Alle campussen tegelijk

In de daaropvolgende jaren breidde het evenement zich uit. In 2018 sloten studenten van de campus van NHL Stenden in Zuid-Afrika zich bij Hold Your Hunger aan. Tijdens de derde editie, in de nacht van 13 op 14 juni van dit jaar, was het een gezamenlijke actie van álle campussen van de hogeschool: in Nederland, Thailand, Qatar, Zuid-Afrika en op Bali. De groep mensen die inmiddels bij Hold Your Hunger betrokken was, bestond uit driehonderd studenten, vrijwilligers en medewerkers. “Het was geweldig om te zien hoe zij zich vanaf al die verschillende locaties samen inzetten voor het gevecht tegen wereldwijde honger”, vertelt Marie Hartmann, voorzitter van de UFWH studentenvereniging in Nederland. “Voor mij was het een hoogtepunt van het studiejaar.”

Speciale soep

In Leeuwarden duurde Hold Your Hunger 2019 het langst, van 13 uur ’s middags tot 7 uur ’s ochtends. Voorafgaand aan het evenement aten de deelnemers daar gezamenlijk een speciale soep. Het was de soep die de oma van een van de studentes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesië vaak maakte van aardappelschillen en andere etensresten van de plaatselijke vuilnisbelt. Inwoners van het dorp, waar destijds veel honger heerste, verzamelden zich dan daar om wat van deze soep te krijgen. Op 14 juni jl. zou deze vrouw honderd jaar zijn geworden.

Livestream en leuke activiteiten

Na deze lunch ging de actie van start. Er was een livestream tussen de verschillende locaties en overal vonden diverse activiteiten plaats, zoals quizzen, yoga en lezingen van gastsprekers over relevante thema’s. Onderling hielden de campussen een wedstrijd in de vorm van een raadsel. In Leeuwarden was er bovendien een talentenshow met artiesten uit de regio. Vrienden, familie en andere belangstellenden konden daarvoor een kaartje kopen, waarvan de opbrengst naar het goede doel ging. Tijdens het latere deel van Hold Your Hunger hielpen de studenten elkaar door de nachtelijke uren heen. “Het vasten was voor mij niet de grootste uitdaging”, herinnert Leo Oegema zich. Als student Event Management was hij medeorganisator van het evenement. “De hele nacht wakker blijven, dat viel mij een stuk zwaarder! Maar met spelletjes, dans en muziek pepten wij elkaar steeds op. Om 7 uur waren we allemaal euforisch dat we samen de eindstreep bereikt hadden.”

Zevenduizend maaltijden

Op drie van de campussen was er een inzamelingsactie: in Leeuwarden (voor de Port Alfred Soup Kitchen en de Townships Foundation), Qatar (voor Qatar Charity) en Zuid-Afrika (voor de Port Alfred Soup Kitchen). In totaal was de opbrengst € 9250,-. Met de € 5500,- die de Port Alfred Soup Kitchen ontving, kon ze meer dan zevenduizend maaltijden weggeven. “Deze bijdrage betekent een wereld van verschil voor zoveel arme mensen die we onder onze hoede hebben”, schreef de Zuid-Afrikaanse instelling dankbaar in een brief. De Townships Foundation liet weten het ontvangen geld onder andere ten goede te laten komen aan gezonde voeding op scholen.

Steeds grotere stappen

Vanwege het enorme succes van Hold Your Hunger blijft de actie in omvang toenemen. Het plan is om komend jaar zoveel mogelijk van de meer dan driehonderd universiteiten en hogescholen van UFWH mee te laten doen. Omdat veel daarvan in juni vakantie hebben, staat de nieuwste editie gepland op 16 oktober 2020: World Food Day. Hartmann: “Er is wereldwijd een groot netwerk van UFWH studentenverenigingen. Ik hoop dat zij zich bij ons initiatief aansluiten en volgend jaar met hun universiteit of hogeschool een net zo mooi resultaat weten te behalen. Zo zetten wij met elkaar steeds grotere stappen naar een hongervrij 2030.”

Meer informatie over UFWH? Stuur een e-mail naar ufwh@nhlstenden.com.