IN EMMEN STAAT DIT UNIEKE TINY HOUSE
SMART SUSTAINABLE INDUSTRIES

Een Tiny House van biogebaseerde materialen

Een huisje gemaakt van natuurvezels als jute, hennep en vlas: Het Tiny House in Emmen bestaat volledig uit biogebaseerde materialen. "Grondstoffen die allemaal verbouwd kunnen worden door de lokale boer”, vertelt projectleider Daan van Rooijen. “Het Tiny House vormt hiermee een strategische stap richting het grootschalig industrieel toepassen van biocomposieten in de bouw.”

Studenten van NHL Stenden werkten de afgelopen jaren samen met studenten van het Drenthe College, het Hondsrugcollege en het Fiber Institute Bremen en diverse partners uit het werkveld aan bouwmaterialen die volledig nieuw zijn in de bouwwereld. “Denk aan balken die zijn gemaakt van jute of een dak van hennep”, wijst projectleider Daan van Rooijen.

Kansrijke bouwmaterialen

Duurzaamheid en het verkleinen van de CO2-footprint vormen samen een heet hangijzer in de bouwwereld. Biogebaseerde materialen worden daarom als één van de meest kansrijke bouwmaterialen van de toekomst gezien. Toch worden ze nog relatief weinig gebruikt. Daan: “Met het Tiny House demonstreren we wat je allemaal kunt bouwen met biocomposieten. Van isolatiemateriaal, afdekprofielen en platen tot panelen, frame- en skeletbouwconstructies. Het bewijs dat je een huis volledig kunt bouwen van biogebaseerde materialen.”

Knap staaltje werk

De overstap naar deze nieuwe bouwmaterialen is hoog nodig, weet Daan als geen ander. "In de bouwsector komt steeds meer het besef dat we anders met onze grondstoffen moeten omgaan. Biocomposieten zijn de perfecte vervangers voor hout, staal en beton. Ook als het gaat om grotere en ingewikkelde constructies." Daarmee doelt de projectleider op de biocomposiet fietsbrug in Ritsumasyl met een overspanning van maar liefst 55 meter, waar NHL Stenden-studenten aan meewerken. "Dat is een brug, waarmee we wereldwijd voorop lopen. Een knap staaltje werk, maar dan zonder staal."

Opbouwen en afbreken

Een groot compliment is op z’n plek voor de vele studenten die meewerkten aan zowel het Tiny House als de biocomposiet fietsbrug. “Wij hebben de bouwers van de toekomst in huis", knikt Daan trots. "Onze studenten weten als geen ander hoe belangrijk het is om nieuwe bouwmaterialen te ontwikkelen, die we niet alleen duurzaam kunnen produceren, maar die bovendien ook geschikt zijn voor hergebruik. Het voordeel van biocomposiet is dat je het eenvoudig kunt opbouwen en weer afbreken. Daarmee is het dé oplossing voor circulair bouwen, een doelstelling van het rijk voor 2050.”

Bouwen aan de toekomst

De grote vraag is uiteraard of ieder bouwbedrijf over tien jaar balken van jute en daken van hennep bouwt. “Deze nieuwe materialen vragen om een enorme verandering in denkwijze van bouwers", denkt Daan. "Wij geloven er in, maar we moeten de bouwwereld nog zien te overtuigen. Daarbij gaat het vooral om een kwestie van vertrouwen. Aan ons de taak om met goede showcases te laten zien dat we met biocomposiet bouwen aan de toekomst. Wanneer we deze innovatie omarmen, kan de gehele bouwsector weer tot ontwikkeling komen.”

Klik op de ondertiteling-button rechtsonder in de video om de ondertiteling in te schakelen.